Hälsogröt

              image133


Här kommer ett recept på en underbar gröt som passar bra till frukost eller varför inte efter trängspasset?!. Testa den! Har du dessutom problem med magen är den oumbärlig!

  

Hälsogröt med torkad frukt

5 dl boveteflingor

2 dl quinoa

1 dl pumpakärnor

2  1 dl linfrö (krossat)

Torka dfrukt t ex. russin, aprikoser, tranbär


Blanda ihop fröblandningen (uteslut torkad frukt) och förvara i en tät burk. Koka upp 1 dl av fröblandningen tillsammans med torkad frukt och 1 dl vatten, låt puttra i några minuter, rör om under tiden annars är det risk att det bränns. Spara blandningen i kylen över natten. På morgonen (eller när du nu ska äta) tillsätts knappt 1 dl vatten. Puttra gröten 5-10 minuter, tills den har fin konsistens och känns (smaka) klar. Jag brukar förbereda två frukostar samtidigt för att sedan spara i kylen, vet ej om man vågar spara längre än två dagar, finns nog en risk för jäsning!


Servera med mjölk. Kan nog även vara gott att skiva ner ett äpple samt krydda med kanel.


Quinoa har lågt GI, högt innehålla av proteiner, kostfiber, vitaminer och mineraler samt en låg fetthalt, detta gör quinoa utmärkt för såväl atleter som överviktiga!


Bovete innehåller en antioxiderande flavonoid som tros kunna minska det dåliga kolesterolet. Bovete innehåller även mycket järn, magnesium, fosfor B1- och B2-vitamin dessutom ger bovete en mycket bra mättnadskänsla.


Linfrö (krossat) bildar i kontakt med vatten en gelé som skyddar tarmslemhinnan, för mycket linfrö kan dock ha laxerande effekt. Från krossat linfrö kan vi även tillgodogöra oss kostfiber, järn, kalium, magnesium, zink, B-vitaminer och W-3 fettsyro.


Pumpakärnor är rika på omättat fett, vitaminer och mineraler.


Detta är alltså en riktig dunderkur för hälsan, rekommenderas varmt!


Maja


Kommentarer
Postat av: Tina

Låter kanon, måste testa. Kan behöva alla hälsokurer som finns nu!

2008-04-11 @ 16:32:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0